PROGRAMMA 1 LEVEN

DEELPROGRAMMA 1.1 OMGEVING

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voort-gang

Actueel

Uitvoeringsprogramma Kadernota Sociaal Domein

Continu

De in maart 2023 opgeleverde impactanalyse Nieuwe Toegang en de ontwikkelingen binnen de deelopdracht Versterken Omgeving zijn aanleiding geweest om in de loop van 2023 het proces Uitvoeringsprogramma Kadernota Sociaal Domein (UPSD) te vernieuwen. Er is een nieuw procesplan opgesteld waarmee de stuurgroep op 9 november 2023 heeft ingestemd. Besluitvorming college volgt in de loop van januari 2024. Dit procesplan gaat uit van een procesmatige integrale aanpak van het UPSD en komt dus in de plaats van de meer projectmatige aanpak bij de diverse deelopdrachten tot nog toe. In 2024 wordt langs de lijn van de deelopdrachten Versterken omgeving, Houding & Gedrag en Toegang verder gewerkt aan het uitvoeringsprogramma Kadernota Sociaal Domein. Via een raadsinformatiebrief, is de gemeenteraad over de ontwikkelingen geïnformeerd.

Uitvoeren deelopdracht `Versterken omgeving`

2024

De deelopdracht versterken omgeving bestaat uit de volgende twee stappen:
1. Afronden lopende bestuursopdracht: het samen met onze partners actualiseren van het in beeld gebrachte voorliggend veld en de kansen die eerder geformuleerd zijn.
2. Formuleren nieuwe bestuursopdracht voor het vervolg:
Er spelen enkele ontwikkelingen waarbij het van belang is om inhoudelijke doelstellingen, projecten en samenwerkingspartners te verbinden en samen te brengen. Enkele voorbeelden:
• Venray start vanaf 2024 met het traject Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) waarin het versterken van de omgeving een belangrijk onderdeel is.
• Er zijn diverse opdrachten vanuit het collegeprogramma (stimuleren van de verbinding tussen onderwijs en onze sport-, kunst- en cultuursector en het in beeld brengen van onze preventieactiviteiten) die bijdragen aan het versterken van de omgeving.
• In 2023 is het plan van aanpak Regeling specifieke uitkering sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis’ opgesteld en ingediend bij de VNG. In dit plan staat het versterken van de omgeving centraal.

Duiding en koers gezonde en veilige leefomgeving

2024

Deze opdracht is onderdeel van het omgevingsprogramma landelijk gebied.
Een gezonde en veilige leefomgeving staat centraal in de omgevingsvisie van de gemeente. In fase 1 van het project bepalen we wat we in Venray verstaan onder een veilige en gezonde leefomgeving. Er zijn zeven thema`s uitgewerkt in kernwaarden met een toelichting. In de zomermaanden heeft het participatieproces met inwoners en betrokken organisaties plaatsgevonden. In december 2023 zijn de kernwaarden aan het college van B&W voorgelegd en in februari 2024 zijn de kernwaarden door de gemeenteraad vastgesteld. Dan start de verdere uitwerking van kwaliteitsnormen in 2024.

Voortzetten verbinden gezonde school met de wijk

2025

In 2020 is vanuit de Gelijke Kansen Agenda en aanpak gezondheidsverschillen gestart met het traject ‘gezonde basisschool in verbinding met de wijk Brukske’.

In eerste instantie is er gestart vanuit kindcentrum Krokodaris, waarna er in een later stadium verbreding plaats zou vinden naar andere kinderopvanglocaties en scholen met kinderen uit de wijk Brukske en andere wijken/dorpen van Venray. Tot op heden vinden de interventies echter alleen nog plaats vanuit het kindcentrum Krokodaris.

Oorzaak hiervoor is  dat de mate van betrokkenheid vanuit deelnemende organisaties verschilt. Dit vanuit diverse redenen zoals uitval of wisseling van personeel en prioriteiten die dan gesteld dienen te worden.

Er zijn diverse mooie initiatieven ontplooit in de afgelopen periode, echter zijn deze initiatieven onvoldoende met elkaar verbonden of verbreed.

Bij het ministerie van OCW ligt momenteel een vraag tot uitstel van de subsidieregeling, om de ingezette activiteiten als onderdeel van een visie verder te implementeren en te borgen.

Herijken van de Lokale Educatieve Agenda

2024

Op basis van het Ambitiedocument Inclusief Onderwijs uit 2022 zijn we met onderwijspartners in gesprek gegaan over hoe wij `Goed Onderwijs` in Venray samen willen realiseren. In 2023 zijn een aantal stappen gezet:
•   In april heeft er een themabijeenkomst Inclusief onderwijs plaatsgevonden, met partners uit het brede onderwijsveld.
•   Uitzetten vragenlijst en opstellen nulmeting
•   In november Bespreken nulmeting met de onderwijsbestuurders met als doel te komen tot concrete vervolgstappen.
Daar waar nodig komen we tot gelegenheidscoalities om inclusief onderwijs verder vorm te geven.

Bevorderen kansengelijkheid binnen het onderwijs

Continu

Mede als gevolg van corona is de landelijke Gelijke Kansen Alliantie (GKA) verlengd met 2 jaar, tot en met 2023. Venray is één van de deelnemende gemeenten aan de GKA onder de naam OK-ay. Het doel is een duurzame inbedding van de gelijke kansen aanpak en borging van de opbrengsten van de afgelopen jaren. De onderwijspartners hebben de behoefte uitgesproken om gelijke kansen niet meer activiteiten gestuurd of projectmatig te benaderen, maar het onderdeel te laten zijn van de visie en de invulling die hieraan gegeven wordt (op niveau van bewustwording, houding en gedrag). In het voorjaar 2022 is het ambitiedocument inclusief onderwijs vastgesteld. Inclusief onderwijs creëert gelijke kansen en daarmee raakt inclusief onderwijs de Gelijke Kansen Agenda. Dit wordt de komende periode samen met de onderwijspartners verder uitgewerkt.  
Ook een onderdeel van OK-ay is de gezonde school in Brukske. In het Brukske wordt naast gelijke kansen ook ingezet op het maken van de verbinding met de wijk en zijn er allerlei initiatieven ontstaan in het kader van de gezonde school, maar vooral de kinderraad is een mooi ontwikkeling hierin.
In september 2023 is er een vragenlijst uitgezet onder betrokkenen binnen het onderwijs over inclusief onderwijs. Op basis van deze resultaten hebben we in beeld gebracht wat de stand van zaken is op het gebied van inclusief onderwijs. In november is op basis hiervan het gesprek gevoerd met onderwijsbestuurders, met als doel te komen tot concrete vervolgstappen rondom inclusief onderwijs. Een eerste uitkomst hiervan is dat er op basis van gelegenheidscoalities verder vorm wordt gegeven aan inclusief onderwijs in Venray. In 2024 werken we hier verder aan.
Afgelopen jaar heeft tevens in het teken gestaan van de verschillende mate van betrokkenheid door de deelnemende organisaties. Er zijn diverse mooie initiatieven ontplooid in de afgelopen periode, echter zijn deze initiatieven onvoldoende met elkaar verbonden of verbreed.
Bij het ministerie van OCW ligt momenteel een vraag tot uitstel van de subsidieregeling, om de ingezette activiteiten als onderdeel van een visie verder te implementeren en te borgen.

Formuleren van een voorstel om gebouwen aan te kunnen wijzen als ‘karakteristiek pand’

2024

In het voorjaar 2023 is een aanvang gemaakt met het verkennen van deze opdracht, die aanvankelijk gepland stond voor 2024. De bedoeling is dat deze opdracht opgaat in een grotere overstijgende opdracht zijnde het opstellen van nieuw erfgoedbeleid.

Uitvoering geven aan de inclusieagenda “Venray voor iedereen; Inclusieagenda 2022-2024”

2024

Samen met de focusgroep (vertegenwoordigers van verschillende doelgroepen uit Venray) wordt door de kartrekkers uitvoering gegeven aan de actiepunten uit de Inclusieagenda `Venray voor iedereen`. Dit is een continu proces. In 2023 is ook gestart met een intern traject om het bewustzijn van medewerkers op het gebied van inclusie te vergroten.

Uitvoering geven aan actieprogramma Kansrijke Start

Continu

De uitvoering van het actieprogramma loopt. Een deel van de ontvangen rijksmiddelen voor kansrijke start over 2023 zijn gebundeld door de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg en worden ingezet voor de regionale aansturing van het programma. Inhoudelijk zijn er diverse interventies (Voorzorg, 1000 kansen, Nu Niet Zwanger, Gelukkig ouderschap) ingezet waarmee we de doelgroep hebben bereikt. Procesmatig is er een voorstel gedaan voor een governancestructuur om de regionale aansturing van het programma, inclusief financiën, structureel te maken. Besluitvorming hierover vindt begin 2024 plaats

Implementeren `Welzijn op Recept`

2025

Huisartsenpraktijk De Wieenhof in Venray en De Wildenberg in Ysselsteyn (inmiddels onderdeel van de Wieenhof) hebben in 2022 besloten om deel te nemen aan de RegioDeal (interventies Welzijn op recept en Verbinding met Burgerinitiatieven). In 2023 zijn ze gestart met WoR en het jaar wordt gebruikt als experimenteerfase. Synthese en de dorpsondersteuner van Ysselsteyn pakken de rol van welzijnscoach op zich. In november 2023 zijn de huisartsenpraktijken Antoniusveld en Buitenlust aangesloten. In 2024 volgt Veltum. Afhankelijk van de resultaten wordt vanaf 2025 onderzocht of het project ook ingezet kan worden bij andere zorgverleners (bijvoorbeeld jeugdartsen, SOJ, gezinscoach etc.) Het project wordt gefinancierd door de middelen vanuit de regio en is verlengd naar juli 2024 vanuit de brede Spuk-middelen.

Inzicht verschaffen in de vraagstukken met betrekking tot maatschappelijk vastgoed en afhankelijk van de uitkomst vervolgstappen zetten

2024

In 2023 is een aanvang gemaakt met het in beeld brengen van vraagstukken omtrent maatschappelijk vastgoed. De gemeenteraad heeft in Q1, op basis van de motie 0718, een kostenoverzicht ontvangen van de vastgoedobjecten. Hieruit blijkt de complexiteit van de materie. Er wordt nu gewerkt aan een in- en overzicht van het huidige contractenregister voor huur- en exploitatieovereenkomsten, inzichten in de vastgoedportefeuille en lopende huisvestingsperikelen welke reeds onderdeel zijn van gesprekken met het College en partners. Op basis van het concretere in- en overzicht kunnen vervolgstappen worden bepaald.

Uitvoering geven aan het vastgestelde Integraal huisvestingsplan

Continu

• De bouw van het MFA in Merselo waar de basisschool de Lier deel van uitmaakt is afgerond en dit MFA is opgeleverd.
• Er zijn voorbereidingen getroffen met betrekking tot en uitvoering gegeven aan de nieuwe huisvesting van SO/SBO Focus-Spectrum.
• Er zijn voorbereidingen getroffen met betrekking tot en uitvoering gegeven aan het opstellen van een projectplan voor de herontwikkeling van de locatie Toverbal met als uitgangspunt de verplaatsing en vervangende nieuwbouw van JKC Talententuin.
• De recentralisatie van het Raayland College is afgerond. Er is een gedeelte gesloopt en er is gestart met de verbouwing.

Implementeren van het beleidskader subsidies

2024

De raad heeft op 12 december 2023 een nieuwe subsidieverordening (ASV) vastgesteld. Per beleidsthema is een aparte subsidieregeling voorbereid waarin is opgenomen welke activiteiten (passend binnen het beleid per thema) en welke doelgroepen voor subsidie in aanmerking komen. Dit heeft geen gevolgen voor de huidige ontvangers van periodieke subsidies. De regelingen zijn op 19 december 2023 door het college vastgesteld. In februari 2024 heeft de raad ingestemd met nieuwe plafonds per regeling. Dit betreft een technische aanpassing binnen de begroting.

Zelfsturingsplan samenvoeging gemeenschapshuis en basisschool Merselo.

2024

Op 1 juli 2023 is het schoolgedeelte opgeleverd. Het verenigingsgedeelte is eind september opgeleverd. De officiële opening was op 30 september. De financiële verantwoording en afronding volgt in Q1 2024.

Huisvesting ontheemden

2024

Op 12 december 2023 heeft de gemeenteraad besloten over een nieuwe opzet voor dit proces. De doelstelling van het project is aanpast, waarbij de raad het college opdracht heeft gegeven om een AZC te realiseren én extra woningen te realiseren, boven op de bestaande woningbouwopgave. De raad heeft kaders meegegeven, waarmee het bestaande locatieonderzoek is uitgebreid met een aantal extra criteria. Met name onderzoek naar mogelijkheden van meer spreiding en het raadplegen van de belanghebbenden voorafgaand aan de locatiekeuze zijn aanvullende elementen in de opgave.
Tevens is een planning in vijf stappen vastgesteld, waarbij aan de raad op minimaal 2 momenten een besluit wordt voorgelegd om te komen tot een definitieve locatiekeuze.

Uitvoering geven aan het actieprogramma Grip op Onbegrip

Continu

In de eerste maanden van 2023 is binnen het regionale programma Grip op Onbegrip onder de pijler ‘Zorg en Samenleving’ een start gemaakt met de uitwerking van een 24/7 incidentenaanpak gekoppeld aan onder meer de (E-33) meldingen, die bij de politie inkomen. Onder de pijler ‘Zorg en Veiligheid’ zijn de eerste stappen gezet om de regionale samenwerking op dossiers op het snijvlak zorg en veiligheid te versterken. De voortgang is vervolgens vanaf het voorjaar 2023 gestagneerd vanwege het vertrek van projectleiders en de programmaleider. Begin 2024 zullen alle colleges in Noord- en Midden-Limburg gevraagd worden om een nieuwe governance op het programma vast te stellen, met de burgemeester van Venray als bestuurlijk kartrekker.  ZonMw heeft aangegeven dat de looptijd verlengd kan worden en dat we financieel gezien geen risico lopen door de stagnatie.
Het meldpunt Signaal en het Herstelhuis lopen door en verder worden sinds medio 2023 de politiemeldingen centraal getriageerd en verrijkt binnen het Zorg- en Veiligheidshuis.
Binnen het regio-overleg Wvggz wordt gezocht naar een mogelijkheid om meer samen te werken ter voorkoming van een maatregel in het gedwongen kader alsook in de nazorg.  De rol van regionale coördinator Wvggz is vanaf juli 2023 verlengd met één jaar.
In het kernwinkelgebied van Venray is de centrumondersteuner nog altijd actief. Een evaluatiegesprek met de betrokken partners leert dat de inzet bovenal preventief werkt en als zeer positief wordt ervaren.

Uitvoering geven aan  het regionaal plan van aanpak mensenhandel

Continu

In 2022 is een regionale aanpak mensenhandel vastgesteld, waarbinnen aandacht is voor de vormen van mensenhandel, namelijk seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting.
Signalen worden opgepakt door de interne aandachtsfunctionaris mensenhandel (veiligheid/zorg) in samenwerking met partners zoals o.a. de AVIM/politie, Arbeidsinspectie, Zorg- en Veiligheidshuis
(ZVH) en het RIEC. In 2023 is ingezet op meer bewustwording en expertiseontwikkeling o.a. door de organisatie van een symposium mensenhandel voor medewerkers. Specifiek voor arbeidsuitbuiting is meegedacht in het integraal beleid voor internationale werknemers dat in december jl. is vastgesteld. Onder de vlag van het ZVH is in 2023 een onderzoek uitgevoerd naar de (ex)internationale werknemers met multicomplexe problemen (doelgroep ‘uitvallers’). De aanbevelingen uit dit onderzoek zijn vertaald in acties in het op 28 november 2023 vastgestelde jaarplan 2024 van het ZVH. Er is een verbindingstafel met ketenpartners gestart en er wordt onder coördinatie van het ZVH een outreachend team samengesteld, dat proactief mensen uit de doelgroep gaat benaderen en begeleiden richting werk, wonen, zorg of land van herkomst. Voor overlastgevende EU-burgers wordt samengewerkt met de AVIM. Verder is het regionale project Flexibel Regionaal Interventie Team – aanpak misstanden arbeidsmigranten (FRIT) geëvalueerd. Het rapport is in september 2023 vastgesteld door de landelijke LSI stuurgroep. Regionaal is een protocol afgesproken met partners hoe de aanpak voort te zetten nu niet langer een beroep gedaan kan worden op het landelijke LSI convenant en een wettelijke grondslag ontbreekt. Om dit knelpunt landelijk te agenderen is Venray namens de regio aangesloten bij de landelijke VNG werkgroep toezicht en handhaving arbeidsmigranten. Wat betreft criminele uitbuiting ligt de focus op het voorkomen (van verder afglijden) van jeugdige ondermijners. Hiervoor zijn we in 2023 een samenwerking aangegaan met STRDR, waarvoor we via het RIEC incidentele middelen toegekend hebben gekregen uit het landelijke ondermijningsfonds. Naast individuele trajecten is een aanpak gestart in samenwerking met het Raayland College. Een summerschool heeft positief uitgepakt in die zin dat de verbinding met kwetsbare jongeren tijdens de vakantieperiode behouden is. In afstemming met STRDR wordt een plan voorbereid hoe de aanpak door te ontwikkelen in 2024. Met het oog op bewustwording en expertiseontwikkeling is een workshop ‘jonge aanwas’ aangeboden aan medewerkers en partners en is de methode ‘crimitalk’ gebruikt tijdens (pizza)gesprekken met jongeren en ouders. Voor wat betreft seksuele uitbuiting neemt Venray deel in een regionale werkgroep om te komen tot nieuw sekswerkbeleid. Dit vooruitlopend op nieuwe wetgeving, die vooralsnog op zich laat wachten.

Gereed

Doorontwikkelen “Venray Dementievriendelijk”

2022

De beleidsnotitie met aanbevelingen om te komen tot dementievriendelijke gemeenschappen in Venray is afgerond en opgeleverd in 2021. De notitie is verder uitgewerkt tot een praktisch actieplan met concrete acties.

Evalueren Vrijwilligersbeleid

2023

Het beleid is geëvalueerd en mede op advies van de adviesraad sociaal domein heeft het college besloten om geen nieuw beleid op te stellen maar de activiteiten te continueren en de ervaringen mee te nemen in de uitwerking van de bouwsteen omgeving.

Uitvoeringsprogramma wonen en zorg, waaronder opstellen Woon-zorgvisie en Visie zorgaanbod

2023

In samenwerking met een externe partij is een traject opgezet om te komen tot een actieprogramma wonen en zorg. Bij dit traject is ook de visie zorgaanbod toegevoegd.

Toekomstig

Stimuleren van de verbinding tussen onderwijs en ondernemers

De opdracht is nog niet gestart en wordt in 2024 opgepakt.

Evalueren Cultura Venray

2024

De evaluatie van Cultura Venray wordt in 2024 conform planning opgepakt

Verbreden van inclusie naar groepen inwoners die niet of onvoldoende georganiseerd zijn (de zwijgende meerderheid)

2025

Deze opdracht staat gepland voor 2025.

In beeld brengen van onze preventieactiviteiten

2024

Deze opdracht wordt onderdeel van de nieuwe bestuursopdracht versterken omgeving.

Stimuleren van de verbinding tussen onderwijs en onze sport- en kunst & cultuursector

2024

Deze opdracht wordt onderdeel van de nieuwe opdracht versterken omgeving.

Vervallen

Uitvoeren deelopdracht `Duurzaam partnerschap`

2023

De deelopdracht duurzaam partnerschap is opgenomen in het nieuwe procesplan UP Kadernota Sociaal Domein. De opdracht heeft geresulteerd in een advies dat nu opgepakt kan worden binnen de deelopdrachten Versterken omgeving, Houding & gedrag en Toegang. Daarmee vervalt duurzaam partnerschap als separate deelopdracht.

Vergroten van de bekendheid van de inclusieagenda en deze vierjaarlijks met alle belanghebbenden evalueren en actualiseren.

2022

Deze opdracht vervalt en wordt binnen de opdracht "Uitvoering geven aan de inclusieagenda Venray voor iedereen opgepakt".

Opstellen van een subsidieregeling versterken omgeving

2025

Deze subsidie is onderdeel geworden van de actualisatie van de Algemene Subsidieverordening en het Besluit nadere regels.
Deze opdracht is vervallen.

Inzetten op flexwonen voor bijzondere doelgroepen

2024

Deze opdracht is samengevoegd met de opdracht huisvesting ontheemden. Er wordt nu in één samengevoegde opdracht ingezet op de huisvesting van asielzoekers, statushouders, woonurgenten, vluchtelingen en andere urgenten.

Deze pagina is gebouwd op 07/11/2024 11:00:15 met de export van 07/11/2024 10:46:10