PROGRAMMA 2 WONEN

DEELPROGRAMMA 2.1 WONINGBOUW

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voort-gang

Actueel

Implementeren Omgevingswet

2030

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Hiervoor zijn in 2023 verschillende raadsbesluiten genomen, zoals het ruimtelijk kwaliteitskader, verordening nadeelcompensatie, legesverordening, actualisering Omgevingsvisie en aanpassing APV. Daarnaast zijn we gestart met de voorbereidingen van het Omgevingsplan.
Verder zijn in 2023 processen aangepast, werkafspraken gemaakt en applicaties ingericht om ingaande 2024 zover mogelijk “Omgevingswet-proof” te zijn. Dit zal de eerste periode na invoering nog de nodige monitoring en bewaking vergen.
In 2023 zijn diverse acties ingezet om de organisatie, teams en medewerkers zodanig te faciliteren op het gebied van kennis, vaardigheden en onderlinge samenwerking dat zij hun werk in de geest van de Omgevingswet optimaal kunnen uitvoeren.
De voortgang van de implementatie is steeds besproken in met de stuurgroep en raadswerkgroep en is tevens aan de raad gecommuniceerd via de rapportage majeure projecten.
De voorbereidingen zijn verlopen conform planning.

Kaders opstellen voor het inzetten van flexwoningen als tijdelijke woonvoorziening

2023

Er is op dit moment veel vraag naar tijdelijke huisvesting voor diverse doelgroepen. In 2023 is meermaals gesproken over tijdelijke huisvesting. In 2024 wordt bezien of er een breder beleidskader moet worden uitgewerkt.

Sturen op de bouw van meer betaalbare woningen zowel in Venray als in de kernen

Continu

Bij ieder initiatief of project voor woningbouw (12 of meer woningen) wordt de verdeelsleutel toegepast. Aansluiten bij de lokale woonbehoefte, goede afstemming met de dorpsraden en het leveren van maatwerk zijn daarbij eveneens belangrijke aandachtspunten.  Dit is een doorlopend proces en wordt ook vooraf bestuurlijk inhoudelijk afgestemd.

Stimuleren van inbreiding en herbestemming van leegstaande panden, met aandacht voor voldoende ruimte en groen

Continu

Dit heeft doorlopend de aandacht bij de bespreking van initiatieven voor woningbouw en het overleg met Wonen Limburg of andere externe partners die betrokken zijn bij de woningbouw in de gemeente. In de in 2023 ontwikkelde procesaanpak om te komen tot sociale woningbouw, is opgenomen dat er nadrukkelijk wordt gekeken naar leegstaand vastgoed en mogelijke (her)ontwikkeling.

Verbetering doorstroming op de woningmarkt

Continu

De doorstroming wordt gestimuleerd door het inzetten van de doelgroepenverordening, de huisvestingsverordening (die wordt opgeleverd in 2024) en het Actieplan Wonen en Zorg. We hebben hier ook afspraken over gemaakt met Wonen Limburg en vastgelegd in de meerjarige samenwerkingsafspraken 2023-2027. Als voorbeeld stimuleren we bijzondere woonvormen voor senioren (het bouwen van woonhofjes, het mogelijk maken van groepswonen) waardoor ouderen kunnen gaan wonen naar hun woonwensen en behoeften en er woningen vrijkomen. In 2023 hebben we daarnaast een procesaanpak ontwikkeld om te komen tot nieuwe projecten voor sociale huur. In 2024 wordt hier een eerste start meegemaakt.

Uitvoering van het Omgevingsprogramma Wonen

2024

In 2023 is gestart met het opstellen van een regionale huisvestingsverordening. Deze wordt medio 2024 vastgesteld. In 2023 hebben we een meerjarig Woningbouwprogramma gemaakt met een monitor om de voortgang te bewaken en tijdig te kunnen bijsturen. In 2023 heeft er meermaals een woontafel plaatsgevonden, waarbij met ontwikkelaars, makelaars, aannemers, banken en de woningcorporatie de woningmarkt gemonitord en besproken wordt. Samen met partners wordt de woningmarkt in Venray aangejaagd en gestimuleerd.

Stimuleren verduurzamen bestaande woningvoorraad

Continu

Een duurzame woningvoorraad is een van de vijf thema`s van het Omgevingsprogramma Wonen. In de meerjarige samenwerkingsafspraken 2023-2027 hebben we afspraken gemaakt met Wonen Limburg over een gezamenlijke aanpak op het gebied van labelverbetering EFG, aardgasvrij, duurzame opwekking en Standaard Warmtevraag. We blijven daarnaast inwoners informeren over de regelingen om energielasten deels te compenseren en mogelijkheden om te verduurzamen.

Uitvoering geven aan integraal beleid internationale werknemers

2024

In december 2023 is het beleid vastgesteld. Het uitvoeringsprogramma wordt begin 2024 nog nader geconcretiseerd waarna de verdere uitvoering volgt.

Gereed

Afspraken maken met Wonen Limburg en andere partijen die sociale woningbouw realiseren

2023

We zijn in september 2022 gestart met het opstellen van meerjarige samenwerkingsafspraken. In juni 2023 heeft het college besloten tot het aangaan van de meerjarige samenwerkingsafspraken 2023-2027. De raad is hierover geïnformeerd via een raadsinformatiebrief.

Samenwerkingstafel woningbouw inrichten en oppakken (woontafel)

Continu

In Venray is al enige jaren een woontafel voor overleg en afstemming met alle partijen die in de gemeente betrokken zijn bij de woningbouw. Dit heeft geresulteerd in regulier overleg (gemiddeld 4x keer per jaar) met (lokale) bouwbedrijven, architecten, makelaars, notarissen, Wonen Limburg. Hierin wordt met elkaar afgestemd over de woningbouwopgave en relevante nieuwe ontwikkelingen in het belang van de lokale woningmarkt. Daarbij is samenwerking het vertrekpunt bij ieder overleg.

Intensiveren en structureren overleg met betrekking tot prestatieafspraken Wonen Limburg en huurdersbelangenvereniging

2023

Het overleg om te komen tot samenwerkingsafspraken is geïntensiveerd door het inzetten van een externe adviseur/begeleider. In het bestuurlijk overleg tussen Wonen Limburg en de gemeente Venray is met elkaar gesproken om te komen tot een goede samenwerking. Deze afspraken zijn vastgelegd in de meerjarige samenwerkingsafspraken 2023-2027 die in het tweede kwartaal in 2023 zijn vastgesteld.

Evaluatie en mogelijke aanpassing startersleningen

2023

In november 2022 is de evaluatie vastgesteld in het college. Een aanpassing van de verordening was verder niet noodzakelijk.

Herijking bestaand grondbeleid

2023

De nota grondbeleid 2023 is op 31 oktober 2023 vastgesteld door de gemeenteraad.

Versnelling Woonopgave

2023

In het Omgevingsprogramma Wonen is opgenomen dat voor het versnellen en monitoren van woningbouwontwikkelingen het Regieteam Wonen wordt voortgezet. Dit met het uiteindelijke doel om zo`n 200 nieuwe woningen per jaar te bouwen tot 2025 en in totaal 1.500 nieuwe woningen t/m 2030.
Na de zomer 2023 is het Regieteam Wonen geëvalueerd. Conclusie is dat het Regieteam heeft bijgedragen aan meer regie op de woningmarkt voor de gemeente. Dit is gedaan door het implementeren van een aantal uitvoeringsinstrumenten (o.a. een Verdeelsleutel Betaalbaarheid, een Doelgroepenverordening en reactivering van de Woontafel). Verder wordt in regionaal verband gewerkt aan een Huisvestingsverordening. Met het Regieteam Wonen bewaken we proactief het overzicht en de voortgang van alle woningbouwplannen (bestaande en nieuwe), zijn we kritisch op de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van de plannen en ondernemen we waar nodig actie te ondernemen om de uitvoerbaarheid te verhogen.
Naar aanleiding van de evaluatie is besloten om het Regieteam Wonen verder in stand houden en op te nemen in de reguliere werkwijze van het omgaan met woningbouwprojecten door de gemeentelijke organisatie.
Daarmee is deze opdracht als zodanig afgerond.

Opstellen van integraal beleid voor internationale werknemers

2023

Integraal beleid internationale werknemers is in 2023 door de gemeenteraad vastgesteld.

Deze pagina is gebouwd op 07/11/2024 11:00:15 met de export van 07/11/2024 10:46:10