Wat hebben we bereikt?
Bestuursstijl
De bestuursstijl die wij nastreven gaat om houding en gedrag. Het is een continu proces van ontwikkeling waaraan we dagelijks invulling proberen te geven. Integriteit, transparantie, bereikbaarheid, aanspreekbaarheid en betrouwbaarheid zijn daarbij belangrijke waarden. Deze waarden maken we operationeel in het kader voor inwonersparticipatie en overheidsparticipatie. We onderzoeken daarbij de mogelijke meerwaarde van het ‘Uitdaagrecht’, waarbij inwoners taken van de gemeente over mogen nemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper te kunnen doen. Daarnaast is het ‘Kader Omgevingsdialoog’ herijkt. We betrekken bewoners bij de inrichting van hun directe leefomgeving.
Inwonersparticipatie/zelfsturing/vitale gemeenschappen
In het collegeprogramma 2022-2026 is opgenomen dat we verder willen bouwen aan het vertrouwen van inwoners, ondernemers en partners. Daarnaast streven we naar vitale gemeenschappen waar inwoners zelf initiatieven nemen en de samenwerking zoeken met de gemeente. Een van de manieren om daaraan te werken is waar nodig te investeren in het betrekken van deze groepen bij besluitvorming. Afhankelijk van het vraagstuk betekent dat iets voor ieders rol, mate van betrokkenheid en mate van participatie. Dat vraagt om een helder kader voor overheids- en inwonersparticipatie.
Het doel is:
• Gezamenlijke ambitie/visie op overheids- en inwonersparticipatie
• Een eenduidig begrippenkader (gezamenlijke taal)
• Praktisch beleidskader met spelregels en handelingsperspectief met duidelijke taken, rollen en verantwoordelijkheden voor alle partijen
• Voorstellen voor verankering in de organisatie
In 2023 is op basis van interne en externe input een concept visie opgesteld.
Regionale Samenwerking
We blijven als Venray actief investeren in regionale samenwerking. Met behoud van de eigen autonomie, maar in een omgeving die vraagt om opschaling worden samenwerkingsverbanden in verschillende vormen en niveaus (strategisch-tactisch-operationeel) steeds belangrijker. De door de raad op 17 september 2016 vastgestelde nota Vizier op samenwerking bevat de kaders die we daarbij hanteren. Samenwerking is geen doel op zich, maar een middel. Wij zien de noodzaak van, en de kansen voor, een bestuurskrachtige regio en willen als tweede stedelijke kern in Noord Limburg nadrukkelijk bijdragen aan de ontwikkeling daarvan. In 2024 vindt actualisatie plaats.
De Regiodeal, door onze regio gesloten met het rijk en de provincie Limburg, en de Investeringsagenda, overeengekomen met de provincie Limburg, hebben gezorgd voor een stevige investeringsimpuls in onze regio. We hebben ook in 2023 actief bijgedragen aan de invulling van de Regiodeal en Investeringsagenda. De tranches voor de Regiodeal zijn inmiddels ingevuld en in uitvoering. In 2023 hebben de regio en de provincie Limburg een propositie ingediend voor een nieuwe regiodeal met het rijk. In 2024 wordt bekend of deze wordt toegekend en voor welk bedrag. Deze nieuwe Regiodeal zal gaan lopen in 2025 en volgende jaren.
Voor wat betreft de investeringsagenda is in 2023 een vierde en vijfde envelop gevuld met projecten en investeringen in de regio Noord Limburg. De regio heeft direct na de Provinciale Statenverkiezingen een voorstel met betrekking tot de samenwerking met de provincie gedaan. Mede naar aanleiding daarvan is in het najaar van 2023 met een afvaardiging van Gedeputeerde Staten gesproken over een mogelijke verlenging van de looptijd van de investeringsagenda met één jaar. Dat zou betekenen dat we in 2024 een zesde envelop op kunnen stellen. De afspraak met de provincie hierover is bij het opmaken van de jaarstukken nog niet formeel bekrachtigd door Gedeputeerde Staten. Tevens is in 2023 het uitvoeringsprogramma geactualiseerd. Dit uitvoeringsprogramma is de basis voor de nieuwe propositie Regiodeal en de samenwerking met tussen provincie en regio. Ook werken we in de regio aan de versterking van de bestaande ambtelijk en bestuurlijke overlegstructuur. Dat is belangrijk omdat de regio voor Rijk en Provincie steeds meer het aanspreekpunt wordt voor de ruimtelijke uitwerking van bovengemeentelijke opgaven op het gebied van wonen, bereikbaarheid, energie, landbouw en natuur.