PROGRAMMA 2 WONEN

DEELPROGRAMMA 2.3 VEILIGHEID EN HANDHAVING

Wat hebben we bereikt?

Veiligheid

Ook in 2023 is er vanuit het veiligheidsdomein nog relatief veel inzet geweest op veiligheidsvraagstukken, die voortvloeien uit actuele ontwikkelingen in de wereld en in de maatschappij. Denk aan de vluchtelingencrisis en de oorlog in Oekraïne met als gevolg een noodopvang voor asielzoekers tot juli 2023 en de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Maar denk ook aan het conflict in Gaza, de verkiezingsuitslag, de aanhoudende woon- en klimaatcrisis met maatschappelijke verontwaardiging en ongenoegen, soms verwardheid, gevoelens van onveiligheid, anti-overheidssentiment, soevereiniteit en/of toenemend activisme en polarisatie tot gevolg. Ook de digitalisering en het laagdrempelig beschikbaar zijn van artificial intelligence brengt nieuwe vraagstukken met zich mee, waarbij de inzet van de gemeente zich richt op de eigen informatiebeveiliging, het weerbaar maken van inwoners en ondernemers alsook op het prepareren op eventuele cyberincidenten en online aangejaagde openbare ordeverstoringen. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat het veiligheidsdomein continu in beweging is. Bijsturen voor wat betreft gestelde prioriteiten en inzet van capaciteit is dan ook een continu proces.
Ondanks de geschetste dynamiek is er voor wat betreft de inzet in 2023 wel een aantal rode draden te onderscheiden. Zo is er in 2023 slechts incidenteel aandacht geweest voor het voorkomen van de zogenaamde high impact crimes zoals woninginbraken. Daarentegen hebben vraagstukken onder de noemer van `integriteit en veiligheid` juist meer aandacht gehad. Zo heeft prioritering van de aanpak van drugscriminaliteit door de lokale driehoek tot meer interventies, zowel repressief, curatief als preventief, geleid op zowel de productie, handel als het gebruik. Ook is er relatief veel inzet geweest op vraagstukken in relatie tot diverse vormen van mensenhandel en het voorkomen van (verder) afglijden van risicojongeren, cybercrime, maatschappelijk ongenoegen en polarisatie. En ook dossiers op het snijvlak van zorg en veiligheid hebben om veel inzet gevraagd. We zien een toename in de ernst van multicomplexe problematiek bij veelal kwetsbare inwoners. Waar we streven naar een sluitende aanpak, lopen we in de praktijk nogal eens tegen een barrière op. We zien botsende levensstijlen bij buren, maar ook inwoners die zich afkeren van de overheid en maatschappij met alle gevolgen van dien. De in 2023 uitgevoerde veiligheidsmonitor gaat inzicht geven in wat dit alles doet met het gevoel van veiligheid van de Venrayse inwoners.

Vergunningverlening, toezicht en Handhaving

Venray maakt onderdeel uit van de RUD Limburg-Noord en werkt ook samen met de gemeenten Gennep, Horst aan de Maas en Mook en Middelaar op het gebied van vergunningverlening, toezichtscontroles en juridische handhaving. De uitvoering van deze taken was vastgelegd in het uitvoeringsprogramma 2023. Het aantal opgevoerde taken in het uitvoeringsprogramma 2023 was hoger dan de beschikbare capaciteit. De uitgevoerde werkzaamheden zijn daarom geprioriteerd en daarbij zijn de risicovollere zaken als eerste opgepakt. De focus ligt hierbij op de kwaliteit van de leefomgeving (gezond, veilig, duurzaam). De werkzaamheden zijn redelijk volgens planning verlopen. Vrijwel alle afspraken zijn, soms na waarschuwingen en vooraankondigingen, nagekomen.

Deze pagina is gebouwd op 07/11/2024 11:00:15 met de export van 07/11/2024 10:46:10