PROGRAMMA 2 WONEN

DEELPROGRAMMA 2.3 VEILIGHEID EN HANDHAVING

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voort-gang

Actueel

Standpunt innemen voor wat betreft de (vestigingslocaties van) coffeeshops in Venray en het coffeeshopbeleid hierop aanpassen

2024

In februari 2023 is door een extern bureau een rapport opgeleverd, waarin de bevindingen zijn vastgelegd naar aanleiding van het onderzoek naar de haalbaarheid van het verplaatsen van de coffeeshops. Het onderzoeksrapport is besproken met stakeholders en heeft als basis gediend voor de koers, die de burgemeester, het college en de gemeenteraad vervolgens hebben vastgesteld om gefaseerd te komen tot hernieuwd coffeeshopbeleid voor de gemeente Venray. Dit als één van onderdelen uit een integrale aanpak, die in positieve zin gaat bijdragen aan een veilige en prettige woon- en leefomgeving in het Henseniuskwartier. Naar aanleiding van dit besluit zijn ambtelijk en bestuurlijk gesprekken gevoerd met gemeenten, die gelegen zijn binnen het verzorgingsgebied van de Venrayse coffeeshops. Ook is er gewerkt aan een routekaart, waarin diverse ontwikkelingen zijn meegenomen (denk aan ruimtelijk beleid voor coffeeshops, ontwikkelingen in Duitsland voor wat betreft de legalisatie van cannabis, etc.). De routekaart wordt in het eerste kwartaal 2024 besproken met de burgemeester, het college en de gemeenteraad, waarna een volgende stap gezet kan worden. In de tussentijd is en blijft er extra aandacht voor de leefbaarheid en veiligheid in het Henseniuskwartier. Zo wordt sinds juli 2023 een straatcoach ingezet, is er actie geweest op een drugspand en is er aandacht voor panden, die in slechte staat van onderhoud verkeren en waarin zwervende personen worden aangetroffen.

Aanpakken van vormen van criminaliteit/ondermijning

Continu

In 2023 had de aanpak van drugscriminaliteit de hoogste prioriteit. Enerzijds repressief in samenwerking met politie en OM. Dit heeft geresulteerd in een grootschalig onderzoek naar drugshandel, aanhoudingen van kopstukken en (jeugdige) dealers, opsporen en sluiten van drugspanden en het opleggen van andere bestuursrechtelijke maatregelen zoals dwangsommen in het geval van straathandel (Veluwse methode) of intrekken/schorsen van een vergunning. Eind oktober is nieuw Damoclesbeleid vastgesteld en de eerste sluiting na aantreffen van een handelshoeveelheid lachgas is een feit. Een actualisatie van het provinciale drugsconvenant staat op de planning.
In 2023 heeft de samenwerking binnen de regiodeal Noord-Limburg, programma veiligheid, verder vorm en inhoud gekregen. Zo is bijv. binnen het Keurmerk Veilig Ondernemen-Buitengebied een werkgroep aan de slag. Binnen de campagne ‘Kijk niet weg’ zijn er roadshows georganiseerd, is een huis-aan-huis mailing geweest en is een podcast gelanceerd. Het ACT! interventieteam heeft minimaal maandelijks een actiedag gehad in de gemeente Venray.  
Op het gebied van cybercriminaliteit zijn diverse interventies ingezet gericht op bewustwording en bieden van handelingsperspectief. Venray heeft verder deelgenomen aan een provinciale cyberoefening.

Uitwerken van een nieuw integraal veiligheidsbeleid, met daaraan gekoppeld een dynamische veiligheidsagenda.

2024

In januari 2023 zijn tijdens een raadsinformatieavond de kaders voor nieuw beleid verkend met de gemeenteraad, waarbij aansluiting gezocht is bij de landelijke Veiligheidsagenda en het in 2023 vastgestelde meerjarig beleidsplan voor de politie-eenheid Limburg. In het najaar 2023 is de Veiligheidsmonitor uitgevoerd, waarvan de uitkomst in maart/april 2024 beschikbaar komt. Het is belangrijk om de uitkomst van de monitor mee te nemen in het nieuwe beleid, zodat het beleid ook goed aansluit bij wat er speelt en leeft onder inwoners. Het streven is er dan ook op gericht om de kaders van het beleid in het tweede kwartaal 2024 vast te laten stellen door de gemeenteraad.

Het ontwikkelen van beleid op niet benutte vergunningen (zowel bouwen, als milieu)

2024

Enkele jaren geleden is een start gemaakt met het inzichtelijk maken van de aard, omvang en problematiek van onbenutte vergunningen voor de activiteit bouwen. Daarnaast is de opdracht nu ruimer geformuleerd, omdat ook de vergunningen voor milieu worden meegenomen. De inventarisatie is de basis voor het te ontwikkelen beleid. Aangezien aan het intrekken van vergunningen financiële en juridische risico`s verbonden zijn. Afhankelijk van de beleidskeuze wordt overgegaan tot het al dan niet intrekken van de niet benutte vergunningen.

Verankeren van toezicht en handhaving in beleidsvorming

2024

Het huidige VTH beleid is vastgesteld in 2020. Het beleid is doorgenomen en geactualiseerd. Het geactualiseerde beleid, genaamd nalevingsbeleid, wordt in eerste kwartaal 2024 vastgesteld en zal ter kennisname worden gepresenteerd in het sprekersplein.

Gereed

Meewerken aan één gemeenschappelijke VTH-applicatie voor Limburg

2023

Gaandeweg het jaar 2022 werd al duidelijk dat de leverancier van de applicatie Squit 20/20 al in de eerste helft van 2023 deze applicatie zou gaan vervangen door Rx.Mission. Daarom werd besloten om niet meer over te stappen op Squit 20/20, maar meteen de stap te maken naar Rx.Mission. In april 2023 is het programma Rx.Mission in gebruik genomen. De conversie van Squit XO naar Rx Mission werd medio juni uitgevoerd, waarmee er ook aansluiting is op het Digitaal Stelsel Omgevingswet. De (oude) applicatie Squit XO blijft nog wel raadpleegbaar.

Vervallen

Screenen van bestaand beleid in relatie tot toezicht en handhaving

Continu

De voorbereidingen voor het opstellen van nalevingsbeleid zijn opgestart. Dit gebeurt multidisciplinair. Onderwerpen als illegale huisvering internationale werknemers en beleid niet-benutte vergunningen worden in het nalevingsbeleid opgenomen.
Deze opdracht komt te vervallen omdat het screenen van bestaand beleid wordt meegenomen in opdracht `Verankeren van toezicht en handhaving in beleidsvorming`.

Deze pagina is gebouwd op 07/11/2024 11:00:15 met de export van 07/11/2024 10:46:10