Onderhoud openbaar groen (programma 2)
Doel
Het in standhouden en verbeteren van de openbare groenvoorzieningen, om een comfortabel leefklimaat te handhaven. Hierbij worden, met gericht beheer en onderhoud, de verschillende functies van het openbaar groen zoals aankleding, afscherming en verkeersgeleiding gewaarborgd.
Beleidskader
Het openbaar groen maakt integraal deel uit van het algeheel stedelijk woon- en leefklimaat. Om zowel de visueel/ruimtelijke, gebruiks- als ecologische functie te kunnen waarborgen moet het groen zo goed en efficiënt mogelijk onderhouden worden. Binnen de beschikbare middelen wordt gezocht naar efficiënter en effectiever onderhoud.
Het groenstructuurplan is vertaald naar de nieuwe omgevingsvisie van de gemeente Venray en opgenomen als belangrijke waarde van Venray onder de noemer ‘Natuur en Groen’. De waarde ‘Natuur en Groen’ geldt als uitgangspunt bij ontwikkelingen en de inrichting van de openbare ruimte. Ter verheldering is een groenkaart opgesteld waarop belangrijke groenstructuren zijn vastgelegd. Deze structuren worden beschermd en waar mogelijk versterkt.
In het beheerplan groen & reiniging wordt het onderhoud op beeldkwaliteitsniveau ingedeeld. Uitgangspunt hierbij is dat het groen op minimaal basisniveau wordt onderhouden, om verwaarlozing en daardoor vroegtijdige groenrenovaties te voorkomen. Deze beeldkwaliteitsniveaus zijn verwerkt in de onderhoudsbestekken.
Om de technische staat van de plantsoenen te kunnen waarborgen worden jaarlijks groenstroken gerenoveerd en bomen vervangen. Door jaarlijks delen te vervangen ontstaat een gelijkmatigere leeftijdsopbouw van groenvoorzieningen en wordt een noodzakelijke forse investering in de toekomst voorkomen (inhaalslag). Daarnaast kan het groenareaal en bomenbestand in stand worden gehouden zodat de aanwezigheid van ‘voldoende’ groen gewaarborgd blijft en het groenareaal/bomenbestand niet afneemt.
Onderdeel van het beheerplan groen & reiniging is het vergroten van de biodiversiteit binnen de bebouwde kom van Venray en haar kerkdorpen. Bij herinrichtingen/vervangen van groenstroken/bomen wordt hier door bijvoorbeeld soortkeuze rekening mee gehouden.
De beoogde omvorming van 10 ha intensief beheerd recreatief gras naar extensief beheerd bloemrijk gras is in 2023 afgerond.
De beheersing en bestrijding van invasieve soorten waarvan het grootste deel Japanse Duizendknoop, op bestaande locaties is onder controle. Nieuwe locaties worden in het bestrijdingsprogramma meegenomen.
Het beheerplan groen & reiniging is van toepassing op stedelijk groen en beperkt zich daarom tot het groen binnen de bebouwde kom van Venray en haar kerkdorpen.
In de uitvoeringsnota bomen staan richtlijnen hoe om te gaan met het gemeentelijke bomenbestand, monumentale/waardevolle bomen en bomen in aandachtsgebieden. De gemeente wil de kwaliteit van de leefomgeving waarborgen en inspelen op het veranderende klimaat. De omgang met gemeentelijke, maar ook particuliere bomen is daarbij van groot belang. De gemeente vervult hierin een sturende rol. Deze uitvoeringsnota geeft duidelijke richtlijnen met betrekking tot de bescherming van bomen, compensatieregeling bij het kappen van bomen en een bijdrageregeling voor monumentale en waardevolle bomen op particulier grondgebied.
Bijzonderheden
Het veranderende klimaat heeft invloed op het openbare groen en bomen. Met name de hoge temperaturen en drogere perioden hebben een negatieve invloed op de vitaliteit van het groen. Het jaar 2023 was een extreem nat jaar wat negatieve gevolgen heeft gehad op de vitaliteit van de bomen. Het budget voor bomen was onvoldoende toereikend om dit op te vangen.
Financieel overzicht
Omschrijving (bedragen x € 1.000) | Begroting | Realisatie |
---|---|---|
Lasten openbaar groen | 2.240 | 2.246 |