Paragrafen

Paragraaf C. Onderhoud kapitaalgoederen

Onderhoud gebouwen (programma 1)

Doel

Het planmatig in stand houden en beheren van het gemeentelijke vastgoed.

Het vastgoedbeheer (bouw- en installatietechnisch) heeft betrekking op gemeentelijke gebouwen, accommodaties en culturele kunstwerken. Hiertoe behoren ook de gemeentelijke objecten die (in opdracht van de gemeente) door derden worden beheerd en geëxploiteerd.

Beleidskader

In 2021 is het nieuwe accommodatiebeleid voor Buitensport en Jeugd door de raad vastgesteld. Het nieuwe accommodatiebeleid geeft mede richting aan vastgoedbeleid en vastgoedbeheer waarin uitgangspunten worden benoemd voor het gebouwen- en contractenbeheer in zowel materiële als financiële zin. In 2023 is verder gewerkt aan de implementatie van dit beleid voor de sportparken. De raad heeft hiertoe in september besloten met als gevolg dat er nieuwe overeenkomsten met Stichtingsbesturen worden gesloten per 1 januari 2024.
De onderhoudssituatie van de gemeentelijke gebouwen is in 2020 opnieuw in kaart gebracht en vastgelegd in meerjarige onderhoudsrapportages voor periode 2020 tot en met 2030. De raad heeft deze rapportages inclusief geactualiseerde budgetten reeds vastgesteld in 2021. De financiële voorzieningen, benodigd voor onderhoud, zijn daarmee gebaseerd en afgestemd op deze meerjarige onderhoudsplannen. In 2024 zullen deze worden geactualiseerd waardoor er in 2024 een actueel beeld ontstaat van de onderhoudsstaat van het gemeentelijk vastgoed als ook herijking van de financiële voorzieningen mogelijk is.
Op basis van deze onderhoudsplannen wordt enerzijds een grondslag bepaald voor een vergoeding aan gebruikers van Gemeentelijk vastgoed om uitvoering te geven aan de instandhouding van een object. Anderzijds worden deze onderhoudsplannen gebruikt als instrument om de uitvoering van planmatig onderhoud zelf ter hand te nemen.
Op basis van deze meerjarige onderhoudsplannen is er goed inzicht in alle onderhoudsactiviteiten van het gemeentelijk vastgoed binnen de planperiode 2020-2030.

Ontwikkelingen rondom afstoten / overdragen van vastgoed

In het kader van zelfsturing is de gemeente met het bestuur/stichtingen van de dorpshuizen en wijkcentra een project gestart wat er toe moet leiden dat deze accommodaties in de toekomst verzelfstandigd worden.

Exploitatie en beheer van gebouwen door de gemeente

De meeste vastgoedobjecten zijn verhuurd aan verenigingen of stichtingen, waarbij deze organisaties via een overeenkomst met de gemeente ook onderhoud en/of exploitatie verzorgen. De gemeente heeft ook gebouwen in eigen beheer, zoals het gemeentehuis en het gebouw Jerusalem.

Bijzonderheden

Inflatie

In 2023 blijven gebruikers van gemeentelijk vastgoed aangegeven dat de kosten van onderhoud exponentieel zijn gestegen, mede als gevolg van inflatie en prijsindexatie vanaf begin 2022. De gebruikerslasten, als bijvoorbeeld energiekosten, zijn als gevolg van energiecrisis, dusdanig gestegen dat veel gebruikers hiervan last hebben. De verzelfstandigingsvergoedingen welke vanuit de diverse overeenkomsten worden verstrekt zijn in veel gevallen niet meer toereikend. Over deze uitdagingen blijven we met gebruikers en college in gesprek.

Mutaties in de vastgoedportefeuille 2023

In 2023 is de functie van basisschool De Lier komen te vervallen als gevolg van nieuwe huisvesting in de MFA Merselo. Momenteel wordt deze locatie voorbereid voor gunning aan ontwikkelaars ten behoeve van woningbouw.
In 2023 heeft de Gemeente actief het dagelijkse beheer van Jongerencentrum The B teruggenomen na terugtreding van de Beheerstichting. Alle heiraan verbonden overeenkomsten zijn inmiddels ontbonden.
De voormalige basisschool De Toverbal is in juni 2023 tijdelijk, voor de verwachte duur van 1 jaar, in gebruik genomen door Raayland omwille van de verbouwing als het faciliteren van nieuwe onderwijsvormen.

Vastgoedcontractenbeheer

De uitvoering op onderhoud en beheer van gebouwen wordt vastgelegd in overeenkomsten. Vastgoed beheert deze huur- en exploitatiecontracten en anticipeert daarbij op ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de beheercontracten en daarmee (mogelijk) op de uitvoering van het onderhoud. In 2023 hebben er meerdere overleggen plaatsgevonden, op initiatief van gebruikers van gemeentelijk vastgoed, om tot hernieuwde afspraken te komen.

Verduurzaming gebouwen

De gemeente onderneemt acties in verduurzaming van de gebouwen die zij zelf beheert, en daarnaast ontplooien beheerders van de gemeentelijke gebouwen (die zijn geprivatiseerd) ook acties in verduurzaming (bijv. middels aanschaf zonnepanelen, ledverlichting of door toepassing van duurzame materialen die daardoor minder onderhoud behoeven). In 2022 is onderzoek gedaan naar de verduurzaming van (onderdelen van) de MJOP`s. Dit heeft geresulteerd duurzaamheidsadviezen voor een 10-tal gebouwen. In overleg met een aantal gebruikers van deze accommodaties wordt, op maatwerkbasis, inmiddels gekeken naar een mogelijke implementatie van duurzaamheidsmaatregelen uit deze opgestelde adviezen. Voor 2024 worden de verduurzamingsmogelijkheden verder bekeken en waar mogelijk doorgevoerd.

Verduurzaming schoolgebouwen

Het beheer van schoolgebouwen ligt bij de schoolbesturen zelf. In 2019 zijn al flinke stappen gezet bij 11 scholen (van SPOV en Dynamiek) in het kader van het ‘fris maken’ van de scholen, onder gebruikmaking van de subsidie die de gemeente hiervoor ter beschikking had gesteld. Door deze investering kwamen de schoolbesturen in aanmerking voor de ‘subsidie duurzame maatschappelijke organisaties’ van de provincie Limburg op basis waarvan vervolgens voor 4 scholen al een slag is gemaakt in de verduurzaming door het leggen van zonnepanelen waarbij deze scholen op het niveau komen van `stroom neutraal` (ze wekken evenveel stroom op als ze gebruiken).

Financieel overzicht

Omschrijving (bedragen x € 1.000)

Begroting

Realisatie

Lasten gebouwen in eigen beheer

Gemeentehuis

637

915

Sport- welzijn en overige gebouwen

1.811

1.153

2.448

2.067

Lasten gebouwen in beheer van derden

Primair onderwijs

1.140

863

Binnensport

1.012

1.012

Zwemmen

314

734

Buitensport

859

808

Musea / monumenten

20

33

Parkeren

330

436

Wijk- en dorpscentra

121

134

Sociaal-cultureel werk

184

207

3.981

4.228

Deze pagina is gebouwd op 07/11/2024 11:00:15 met de export van 07/11/2024 10:46:10