PROGRAMMA 2 WONEN

DEELPROGRAMMA 2.5 DUURZAAMHEID

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voort-gang

Actueel

Uitvoering communicatieplan Venray Vergroent

Continu

Communicatie vind doorlopend plaats. Om onze inwoners en bedrijven hier actief bij te betrekken zijn de Groene Strijders opgericht. In 2022 is gestart met een website waar inwoners vertellen hoe zij bezig zijn met duurzaamheid met als om door te groeien naar een community waar mensen elkaar vinden op het gebied van duurzaamheid. In 2023 zijn de groene strijders bevraagd of en hoe zij deze community mee vorm kunnen en willen geven. Aan de hand van de resultaten bepalen we in 2024 het vervolg van groene strijders.
Daarnaast is in 2023 de website verbeterd waardoor bezoekers van de website ook inzicht krijgen hoe zij zelf aan de slag kunnen met verduurzaming.

Uitvoering Energietransitie

Continu

In 2023 is verder uitvoering gegeven aan de gemeentelijke rol om te stimuleren en te faciliteren bij het toewerken naar een nieuwe duurzame energie-infrastructuur. Er is samengewerkt met initiatiefnemers en inwoners rondom opwek, opslag, conversie (waterstof) en decentrale netwerken.
-  We zijn gestart met het verkennen van de mogelijkheden voor een energyhub samen met de ondernemersvereniging op bedrijventerrein Smakterheide. De in 2023 opgestelde ‘data röntgenfoto’ biedt daarvoor een cijfermatige onderbouwing.
-  Samen met initiatiefnemers zijn mogelijkheden voor elektrolysers verkend en reeds 1 vergunning is in 2023 afgegeven.
-  Het zonnepark aan de Blakterweg is opgeleverd en levert vanaf 2023 hernieuwbare opgewekte stroom.
-  Er heeft een gebiedsverkenning buitengebied Venray West plaatsgevonden die laat zien dat inwoners mogelijkheden zien voor hernieuwbare energieopwekking als aanjager voor het benutten van economische, ruimtelijke en maatschappelijke kansen. Vervolgstap hierop is om vanuit een gezamenlijke ambitie en vanuit het gedeelde belang een integrale energie gebiedsvisie op te gaan stellen. Dit proces start in 2024 en wordt naar verwachting in Q4 2024 opgeleverd.
-  De energie infrastructuur is niet aan gemeentegrenzen gebonden en in 2023 is regionaal samengewerkt om inzicht in de benodigde infrastructuur te krijgen en (gezamenlijk) ruimte voor ontwikkelingen te creëren. De RESNML heeft namens de gemeenten het overzicht van de opwek projecten in de regio aandragen aan de Provincie ten behoeve van het pMIEK (provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat).

Uitvoering projecten Warmte- en Energiebesparing

Continu

-  Het Uitvoeringsprogramma Warmte en Besparen: Omvat projecten om in de periode tot en met 2025 het energieverbruik te verminderen. In 2023 zijn onder andere de volgende zaken gerealiseerd:
-  Stimuleren zelforganiserend vermogen van inwoners: In 2022 is gestart met het verstrekken van informatie aan geïnteresseerde bewoners op welke wijze zij aan de slag kunnen gaan en waar informatie te vinden is. Dit is in 2023 voortgezet. Het duurzaam bouwloket en de energiecoaches zijn onder de aandacht gebracht, onder andere in lokale bladen, en via deze kanalen is informatie gedeeld en persoonlijk advies gegeven. Er is contact met wijken/buurten; initiatieven worden ondersteund met kennis over energie en energiebesparing. Ook is het platform groene strijders in 2023 door de gemeente wederom onderhouden. Hierop kunnen groene strijders elkaar en inwoners inspireren.
-  In 2023 is ook het zogenaamde energiearmoedeproject gestart. Hierin worden huishoudens met energiearmoede ondersteund met aankoopsubsidies voor energiebesparende producten. Hier hebben al ruim 1.200 huishoudens gebruik van gemaakt. Ook kunnen zij gebruik maken van energiecoaches. De energiecoaches zijn bij 87 inwoners thuis geweest. Het project loopt door tot eind 2025.
-  Door de RUD LN is toezicht gehouden op de energiebesparingsplicht bij bedrijven.
-  Venray heeft samengewerkt met de acht Noord-Limburgse gemeenten in Trendsportal, een initiatief om samen met onder andere bedrijven en onderwijsinstellingen te werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Uitvoering projecten Circulaire economie

Continu

In 2023 is onderzocht hoe de Monitor Duurzaam GWW (DGWW) bij kan dragen aan het monitoren van circulariteit binnen de openbare ruimte.

De borging in van duurzaamheid in het eigen inkoopproces heeft ook in 2023 de nodige aandacht gekregen. Zo worden er vanuit Circulaire Economie regelmatig inkoopadviezen verstrekt binnen de eigen organisatie.

In 2023 is een applicatie in gebruik genomen waarin voor vastgoedobjecten de gebruikte materialen en producten worden vastgelegd, wat uiteindelijk meer inzicht geeft in de circulariteit van het object.

Uitvoering Circulaire economie

Continu

In 2023 is uitvoering gegeven aan het uitvoeringsprogramma Circulaire Economie door projecten gericht op de doelgroepen inwoners, bedrijven en de gemeentelijke organisatie en haar taken (zoals duurzaam inkopen).

Naast de uitvoering van het programma is in 2023 een analyse gedaan op het huidige beleid van de gemeente. In het daaruit voortkomende adviesrapport is de aanbeveling gekomen om de Visie Circulaire economie onaangepast te blijven hanteren, maar wel om het uitvoeringsprogramma aan te passen.
In de analyse is uiteengezet dat de scope van het uitvoeringsprogramma duidelijker kan worden gemaakt en dat dit meer focus geeft. In 2024 wordt het nieuwe uitvoeringsprogramma verwacht.

Uitvoering Klimaatadaptatie

Continu

Er is in 2023 uitvoering gegeven aan het uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie met projecten gericht op wateroverlast, overstromingen, hittestress, droogte en biodiversiteit

Uitvoering projecten Klimaatadaptatie

Continu

In 2023 zijn de volgende projecten uitgevoerd:
-  Bij 4 scholen is het schoolplein ontsteent en vergroent. Voor de 6 volgende schoolpleinen worden de plannen ontwikkeld.
-  De afkoppelsubsidie hemelwater voor bewoners loopt door. Daarnaast is de nieuwe subsidieregeling voor klimaatadaptatie eind december 2023 vastgesteld door het college. Dit is een maatregelgerichte subsidie om inwoners bij te laten dragen aan een klimaatadaptief Venray.
-  De uitvoering van ecologisch bermbeheer is gestart. Hiervoor is een storymap gemaakt met uitleg van de werkwijze en bedoeling.
-  Er zijn voorbereidingen getroffen voor de uitvoering van verschillende projecten: project Steenbreek voor geveltuinen, NK tegelwippen, waterberging golfterrein Geijsteren, aanplant extra bomen, mogelijkheden voor 150 ha extra bos, inventarisatie landschapselementen, opstellen natuurwaardenkaart en monitor biodiversiteit.

Gereed

Uitvoering proces Duurzaamheid "Venray vergroent"

2023

Het proces Venray Vergroent omvat de deelopdrachten Energietransitie, Klimaatadaptatie, Circulaire Economie en Energieadvies in- en extern. Over de deelopdrachten en de daaronder vallende activiteiten wordt apart gerapporteerd. Over het totale proces wordt via de rapportage majeure projecten verantwoording afgelegd aan de Raad. Vanuit de vastgestelde visies en uitvoeringsprogramma`s zijn we volop in de fase van uitvoering gekomen. Er is een stevig fundament gelegd onder Venray Vergroent, maar gezien de fase van vooral uitvoeren waarin we inmiddels zitten, is door de stuurgroep gevraagd om de bestaande programmastructuur tegen het licht te houden. Op 16 november 2023 heeft de stuurgroep ingestemd met een notitie met wijzigingsvoorstellen voor de structuur. Belangrijkste conclusie was dat het logisch en goed was dat Venray Vergroent volledig teruggaat naar de lijnorganisatie. Dit betekent dat het werken met een stuurgroep en een opdrachtnemer voor het proces eind 2023 is gestopt. En daarmee eindigt ook deze opdracht. Wel loopt de uitvoering van Venray Vergroent door, maar zoals gezegd wordt over de voortgang bij de verschillende deelopdrachten gerapporteerd.

Toekomstig

Uitvoering projecten Duurzame Energiesystemen

2030

De herijking energiestrategie is conform planning afgerond in 2023. Op basis van de herijkte energiestrategie zullen in 2024 speerpunten worden vertaald naar concrete stappen. Denk hierbij aan het uitvoeren van de gemeentelijke rol om te stimuleren en faciliteren alsmede het toewerken naar een nieuwe duurzame energie-infrastructuur waarbij opslag, conversie (waterstof) en lokale netwerken een rol kunnen spelen.

Deze pagina is gebouwd op 07/11/2024 11:00:15 met de export van 07/11/2024 10:46:10