Paragrafen

Paragraaf E. Bedrijfsvoering

Beleid/strategie

De rol van de gemeente is veranderd: we zijn niet meer op alle beleidsterreinen bepalend. We stimuleren zelfsturingsinitiatieven en nemen daarbij hooguit een faciliterende rol op ons. Bij belangrijke onderwerpen maken we de dialoog mogelijk en nemen we een positieve grondhouding aan t.a.v. initiatieven. We blijven investeren in het betrekken van inwoners bij beleid en politiek. Ook ons beleid maakt een verandering door: het wordt integraler. Bijvoorbeeld het sociaal domein en ruimtelijk domein dragen samen bij aan het versterken van de omgeving en hiermee aan het welzijn van onze inwoners.

Prioriteiten in 2023 waren:
- Toekomstvisie `Venray 2030, Venray loopt voorop`

Inhoudelijk is doorgewerkt aan de vijf ambities uit de toekomstvisie. De ‘zesde’ ambitie over hoe wij als overheid willen werken krijgt verder vorm door onder andere een visie op zelfsturing en participatie. Gezien alle ontwikkelingen verschuiven wel accenten in de visie, bijvoorbeeld meer aandacht op het gebied van duurzaamheid. Deze vertaling van actuele ontwikkelingen vindt in 2024 plaats.

- Besturingsfilosofie

In de besturingsfilosofie geven we aan wat onze missie en visie is en wat dit betekent voor de interne bedrijfsvoering. In 2023 zijn weer diverse zaken ontwikkeld die in onze besturingsfilosofie zijn opgenomen. Onder andere: kernwaarden Venray, nadere invulling management concept en integraal management en aanscherping van beleid t.a.v. informatie.

- Regionale samenwerking op het gebied van bedrijfsvoering

Begin 2021 is besloten tot een programmatische samenwerking met de gemeente Horst aan de Maas die is vastgelegd in een overeenkomst op basis van een "Regeling zonder Meer". In juni 2023 is de evaluatie gepresenteerd aan de gemeenteraad. In 2023 is gestart met de doorontwikkeling op de domeinen Informatievoorziening, HRM en financiën. Verdere informatie is opgenomen onder deelprogramma 4.2 Dienstverlening en bedrijfsvoering.

- Transformatie naar vraaggericht werken (waaronder zelfsturing)

In 2023 is verder gewerkt aan een nieuw beleidskader voor overheids- en burgerparticipatie en zelfsturing. Samen met intern- en extern betrokkenen zijn ervaringen gedeeld. In 2023 heeft dit geleid tot een conceptkader met een concrete leidraad die intern én extern helpt om participatie en samenwerking (beter) vorm te geven.  

- Wet open overheid
Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden en vervangt daarmee de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De implementatie van de Woo is in gezamenlijkheid met Horst aan de Maas opgepakt. Er is een onderzoek uitgevoerd naar de implicaties voor processen, systeeminrichting en werkwijze. Een regieteam is samengesteld voor de implementatie van de Woo. Voor een nadere toelichting zie deelprogramma 4.2. onder ‘wat hebben we daarvoor gedaan’.

- Sturing en beheersing
In het koersdocument `Anders in control` wordt ook aandacht besteed aan de softcontrols: de intrinsieke elementen, de informele afspraken en gedrag beïnvloedende maatregelen die van belang zijn om in control te komen en te blijven. Samen met met de diverse klantgroepen wordt bepaald welke informatie echt relevant is om grip te hebben en te houden op het dagelijks werk. Het afdelings- en teammanagement krijgt daarbij ondersteuning van businesscontrollers, waarbij regelmatig wordt stilgestaan bij controlaspecten en risico’s om mogelijke knelpunten vroegtijdig te signaleren, afspraken te maken en de beheersing goed te monitoren.
Daarnaast is het efficiënt en effectief stroomlijnen van de diverse informatiebronnen een belangrijk aandachtspunt. We richten de informatievoorziening zodanig in dat deze passend is per individueel beleidsveld. De voorbeelden komen aan de orde bij informatie en processen.

Deze pagina is gebouwd op 07/11/2024 11:00:15 met de export van 07/11/2024 10:46:10